Thaimaan historian tärkeä virstanpylväs oli Sukhothain kuningaskunta vuosina 1238-1438 nykyisen Thaimaan pohjoisosassa. Ennen itsenäistymistä aluetta hallitsi Khmerien kuningaskunta. Nimi Sukhothai periytyy sanskritista ja tarkoittaa ”onnellisuuden synty”.

Sukhothain aikana kuningas Ram Khamhaeng loi tärkeitä perustuksia myöhemmälle modernille Thaimaalle. Hän muun muassa kehitti thain kielen kirjoitusjärjestelmän. Theravada-buddhalaisuus omaksuttiin valtion uskonnoksi.

Kauden aikana kehitettiin myös hedelmien kaiverrusten tekniikkaa juhlistamaan seremonioita. Tarun mukaan jalkavaimo Nopharmas kirjoitti kirjan, jossa opastetaan, miten korostaa perinteisten seremonioiden näyttävyyttä.  Yksi neuvojen kohde liittyi kelluvien lyhtyjen seremoniaan, jolle thain kielessä on annettu sattuva nimi Prarajchapiteejoongprennaiwanpenduansibsong.

Lyhtyjä oli perinteisesti koriteltu kukilla. Kirjassa kehotettiin niiden koristamista myös hedelmistä kaiverretuilla linnuilla, eläimillä ja kukilla sijoitettuna luonnonkukkien alustalle.

Kaiverruksia on käytetty myös koristamaan kuninkaallisten ja arvohenkilöiden pöytiä. Kuninkaallisten perheiden naisille opetettiin kaiverrusta ja sen katsottiin olevan heille sopiva harrastus.

Nykyisin kaiverrusta harrastetaan Thaimaassa melko laajalti. Sitä varten on kehitetty erityiset veitset, ja maassa järjestetään kursseja, jotka opettavat kaiverrusta.